A Szabad Kurzus Alapítvány honlapja

23.2.11

Beavató a Bárkán

A Bárka Színház már évek óta következetesen figyel a fiatal korosztályra. Repertoárunkban több olyan előadás is szerepel, amelyet részben vagy egészében középiskolás csoportok is látogathatnak. A sorozat 2002-ben A Pál utcai fiúk című előadással indult, és azóta számos olyan produkció (A Legyek ura, Iskola a határon, Istentelen ifjúság, Zendülők) született, amelyeket elsősorban tizenévesek látogatnak. 
 

2008 óta minden ilyen előadásunkhoz bevató drámafogalkozás is kapcsolódik azok számára, akik ezt kérik. A közvetlen, személyes találkozás a nézővel az előadás előtt történik, amikor is az előadás témájával kapcsolatos kérdésekre irányítjuk az érdeklődők figyelmét. A ráhangolás legfontosabb eleme az, hogy azt érezze a diák, itt közvetlenül szólítják meg, kíváncsiak a véleményére, párbeszédre invitálják. Az előadás megtekitése után pedig nem az előadás okoskodó elemzésébe, vagy egyfajta kifordított irodalom-órába kezdünk, hanem a drámapedagógiából ismert játékos elemek segítségével az elaődás egy általunk kiválasztott központi kérdését vizsgáljuk meg, járjuk körül. A cél nem az, hogy leegyszerűsített megoldást adjuk a diákok kezébe az előadás értelmezésével kapcsolatban, hanem az, hogy a színház érzéki élménye után megszülető gondolatokat és érzéseket ne hagyjuk kibeszéletlenül elszunnyadni.
A Bárka Színház jelenlegi repertoárjából az Iskola a határon, a Dogville, a Fahrenheit 451 és a Párkák című előadások tartozik feldolgozó drámafogalakozás Vidovszky György, Gyevi-Bíró Eszter és Egri Bálint drámapedagógusok vezetésével. 



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése